Lägenhet i stan

Köket är trångt. Ytterdörren öppnas inåt rakt in i lägenhetens kök. Från köket leder tre dörrar vidare till vardagsrum, sovrum, toalett och garderober, medsols.                                   Köksbordet är placerat mot samma vägg som ytterdörren öppnar in mot, mellan bord och vägg står en spegel. Från golvet täcker spegeln halva väggytan. Bordet är ett gammalt rektangulärt träbord med två utvikningsskivor som vanligtvis är nedfällda. Uppfällda är de vid besök alltefter behov. Sittandes vid bordets långsida är spegeln i blickfånget men inte mitt för ögonen utan vid sidan och i spegeln syns en öppen spis som på väggen ovanför har en papegoja skulpterad i gipsrelief. På var sida om öppna spisen speglas sovrummet på ena sidan och vardagsrummet på andra sidan. Sovrummet är samtidigt arbetsrum och en växande William Morris-installation med hans mönstertapet som heter Pilblad som bas. Vardagsrummet som samtidigt också är bibliotek, matrum, filmrum och arbetsrum har ett långt perspektiv genom glasade balkongdörrar mot och genom en sjukhuspark och vidare mot infart och bil-led och en bro.

Trots att det lilla köket inte i sig själv har fönster och trots att köket samtidigt är hall, så är detta rum både ljust och trivsamt. Och tack vare spegelns placering har rummet dagsljus, perspektiv och vy. Således syns de två rummen och vyn dubbelt upp, speglat.

Köksbordets yta är omålad trä, bordets ben är svartmålade. Bordet är placerat på en matta som är handknuten i rostrött, svart, grått med vita och blå detaljinslag. Mattans mönster är ett kretskort som är uppförstorat. En kretskortmatta.

På bordet längs långsidan in mot spegeln står i rad ett svagt grönfärgat uranglas, en ljusstake i uranglas med ett halvbränt stearinljus, ett litet vattenglas, en liten glashållare med fem studentnejlikor som blommar i rött, plockade i Leksand, en glasflaska med en caprifol från Stockholms södra skärgård, en glashållare med två rosa nyponrosor plockade på Stigbergsgatan, ett litet provrör i glas med en blommande kvist lavendel plockad på Högbergsgatan mitt emot Katarina kyrka, ett provrör i glas med tre gula sömntutor plockade i trädgården till ateljéhuset på Fiskargatan, Mosebacke. Blommor och glas med ljus syns också dubbelt speglade.

Köket är kvadratiskt i centrum varifrån fyra rum utgår, med två toaletter och fönsterväggar i två riktningar mitt emot varandra med var sin balkong mot vy. Ljus strömmar in båda håll, in mot kökets centrum. Som om i den lilla lägenheten.

I köket är ett jag. Jag är två i spegelns dubblering.

Det är en mulen lördagmorgon i juni, en vecka före midsommar.