Sketches -> series -> dots -> plans

 

En röd snurra omlindad med vitt band eller röd tråd ett verk av Unica Zürn. Verkets titel: Quel qu’un coud, est-ce toi?

Någon rullar, kommer till ro, någon syr, är det du Lorrelou? skriver Henri Michaud i en dikt.

Någon syr, är det du? heter Helena Erikssons bok om Unica Zürn och Hans Bellmer.

from ongoing dot-writings: Ut I Det Blå / Out In The Blue

Allt går inte att räkna ut, så är det t ex med det som står på gränsen mellan vetande – icke vetande. Prepositioner står emellan eller framför, stöder ett substantiv eller annat, prepositioner är inte själva nog. INUTI  DÅ  NU  PÅ  UNDER  ÖVER  FÖRE  EFTER

Jag ska samla och ordna och reducera och formulera allt det jag på diffust associativa kritiska vägar försökt formulera under drygt fyrtio år. Mitt arbete har aldrig haft och kommer aldrig att ha som mål att bringa in vinst eller uppnå berömmelse. Min inriktning är att försöka formulera en mening genom att ta reda på vart mina och andras handlingar, tankar, idéer och skeenden leder och att följa de mest vitala intressantaste och mest obegripliga ledtrådarna vidare.

Y: det finns promenader och promenader. N. går sig till tankarna, hastigt nedkastande frön och fragment i små eleganta skrivhäften…

Y: N. marscherar i timtals på gator och ute i terrängen, längs kustbanden och i högfjällen, ligger ett tag som en ödla i solskenet och vilar sig.

Y: till sist kan vi konstatera att vi nått den slingriga promenadens slut och kan övergå till störningarna. N.s promenadkäpp har lämnat spår efter sig i sanden och gruset, hans ord i hennes tankar; sådana spår som en eftervärld anstränger sig att uttolka och som möjligen med rytm och precision letade sig in i H v Druiskowitz sinnen och slog rot. Man kunde i sådana fall att promenaden, att själva rytmen i ord och steg förlossar en tanke och att det sannerligen var mer än bara en vanlig promenad. Peter Handberg, Promenad med störningar

Ett arbete ska bli gjort. Jag ska under tiden som detta arbete blir gjort överleva och parallellt jobba vidare med just detta, just detta sökande efter det där. Jag ska framför allt använda de låga stunderna av stillestånd till att begrunda, förstå hur något ska destilleras ut från allt det som har samlats och som hela tiden alltid kommer mig till mötes.

Augusti, anteckningar efter morgonmöte med A på uteserveringen på Fjällgatan i solsken och kylig augustivind. En säl simmar in mot Stockholm och Slussen – sälens huvud sticker upp genom vattenytan. När sälen voltar reflekteras den svarta ryggen blank av vatten i solskenet och sedan syns den inte mer. En vän ringer mitt i mötet. Jag ringer upp senare. Angeläget berättar hon att X var på hennes galleri VIP visning kvällen före, den visning jag inte gick till eftersom jag var med I och hon alls inte var sugen på konstutställning efter sin skoldag. X med ny kvinna, en förälskelse, 46 år gammal. X har lämnat ung fru och två små barn för denna förälskelse. Allt alldeles nytt och laddat av känslor. X är 56, hans två små barn är 6 och 7. I är 7. Jag är 63. När var jag med X? Vi möttes på Ys 50-årskalas och det var en förälskelse. X var gift, hans fru var 33 och otrogen. Jag var då 48. X var 42. Vår affär fortsatte till och från som en hemlig romans. Jag var älskarinnan. Jag var positiv, stark, jag tog för mig trodde jag. X flyttade till ett annat land med fru. Vi fortsatte att träffas. Xs äktenskap krisade. Vår affär fortsatte tills jag träffade Z. Då reste jag till X och avslutade affären.

Jag gick min egen väg trodde jag. Med Z. Men jag blev livslurad och det hade ingenting med X att göra.

Nu när jag hör om X och hans nya kärlek påminns jag om skeenden i olika livsåldrar och om könsmönster, ursprung, förväntningar, sociala spel och inte minst självbilder som styr val och icke val.

På mötet har A pratat om sina reaktioner på nyheterna om den danske uppfinnaren som mördat en ung kvinna, han har våldtagit och dödat en journalist på sin ubåt nere i havets djup, sedan styckat kroppen och sänkt kroppsdelarna med tyngder på havets botten. Begravt henne säger han. Därefter har han sänkt ubåten och räddat sig själv i land. En ung kvinna våldtagen-dödad-styckad och begravd i havet. Allt paketerat i lögner. Han, mördaren, kommer inte att kunna dömas för mord i brist på bevis eller vittnen.

Jag tänker på sälen och hoppas att den hittade sin väg ut till havs igen.